top of page
toinewilke

Zeewier beschermt beter dan bestaand medicijn tegen Covid-19: Is het echt waar?

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten: Wetenschappers hebben onderzocht dat een zeewier ons beter tegen Covid-19 kan beschermen dan remdesivir, het enige geneesmiddel dat nu op de markt is. Een prachtig resultaat, maar wat betekent het? Moeten we allemaal aan het zeewier? Of kunnen we deze studie beter met een korreltje zeezout nemen?

Laminaria japonica, ofwel: kombu. Het zeewier waar de werkzame stof uit werd gewonnen


Wat is er aan de hand?

Zeewieren staan al lange tijd bekend om hun antivirale eigenschappen. Vooral de fucoidans (lange koolhydraatketens uit bruine zeewieren) staan hierbij in de belangstelling van de wetenschap. Niet zo gek dus, dat een groep wetenschappers van Rensselear Polytechnic Institute in New York twee verschillende fucoidans onderzocht op mogelijke bescherming tegen Covid-19. Met een interessant resultaat: Het lijkt te werken!

Hoe kan zeewier ons beschermen?

Je kunt een virus vergelijken met een trojaans paard: Het misleidt de poortwachters van bepaalde lichaamscellen, waarna het vanbinnen flink huishoudt en de cellen tenslotte ten onder gaan. Gelukkig hebben we zelf nog een leger buiten de poorten: ons immuunsysteem. Het duurt echter wel even voordat de soldaten zijn gemobiliseerd en weten op welke trojaanse paarden ze moeten schieten. Het is dus cruciaal om de virussen te vangen, voordat ze schade aanrichten. En daar lijkt fucoidan vrij goed in te zijn.

Wat hebben ze onderzocht?

De wetenschappers namen een aantal stoffen waarvan bekend was dat ze antivirale eigenschappen hebben: 2 fucoidans, 2 heparines (bloedverdunners) en remdesivir. Ze testten hoe goed het cellen die geïnfecteerd waren met Covid-19 beschermde. Eén van de twee fucoidans was de absolute winnaar: het werkte ongeveer 8X zo goed als remdesivir. De andere fucoidan deed het net iets minder goed dan het bestaande medicijn, terwijl de twee heparines nog minder goed beschermden.

Kunnen we Covid-19 nu te lijf met zeewier?

Dit soort resultaten maakt mensen vaak erg enthousiast. Toch is het verstandig om een en ander in perspectief te plaatsen: Ten eerste gaat het om één specifieke soort fucoidan, die op een speciale manier is gewonnen uit het bruinwier Laminaria japonica. Ten tweede betreft het ‘slechts’ een studie met menselijke cellen in een reageerbuis. Over hoe fucoidans zich gedragen als ze in ons lichaam terechtkomen, is nog lang niet alles bekend. Gevaarlijk zullen ze waarschijnkijk niet zijn, maar het is wel belangrijk om de beste dosis en manier van toediening te bepalen. Tenslotte moet worden opgemerkt dat remdesivir geen wondermiddel is. Er kunnen dus op de korte termiijn nog betere middelen worden gevonden.

Kan zeewier eten helpen tegen Covid-19?

In theorie is het mogelijk. In de praktijk is het lastig te zeggen. Er zijn 1800 soorten bruine zeewieren, zoals suikerwier, wakame en zeespaghetti. Die maken allemaal nét even andere fucoidans aan, die waarschijnlijk andere effecten hebben dan het specifieke zeewierextract uit deze studie. Bovendien weten we niet precies waar deze antivirale stoffen in ons lichaam terechtkomen. Als ze niet op de plek zijn waar het virus huishoudt, dan heeft het alsnog weinig zin. Kortom: zeewier eten zal je zeker niet schaden, maar het is ook absoluut geen garantie voor bescherming tegen Covid-19.

Samengevat:

· Zeewieren bevatten antivirale stoffen

· Eén van deze stoffen lijkt goed te beschermen tegen Covid-19

· Resultaten komen tot zover ‘slechts’ uit een reageerbuis

· Meer onderzoek is nodig naar de praktische toepassingen

Vragen? Stel ze hieronder of via de contact pagina!

Met vriendelijke groet,

De Zeewierman

476 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page